ABC nega obutve in usnja

Preden prvič obujete nove čevlje, jih morate impregnirati ! 

Novi čevlji so izpostavljeni globoki penetraciji umazanije in vlage. Torej, če so obenem svetlih barv, ni pa nujno, se umazanija zažre v material in madež ostane za vedno. V primeru, da zmočite novo obutev, vas ujame nevihta, stopite v lužo, bo usnje postalo trdo in neprožno, obutev bo uničena. Impregnacijska nega pa vašo novo obutev zaščiti proti tem nevšečnostim.

Vsak čevelj enakomerno impregnirajte dva do trikrat iz razdalje približno 20 cm. Uporabite impregnacijski sprej Collonil primeren za vaš tip obutve in materiala. V nobenem primeru nanos ne sme biti preveč moker. Raje nanesite sprej v enakomernem, tankem sloju in postopek večkrat ponovite. Obutev posušite. Ko je suha, gladko obutev zloščite, hrapavo pa skrtačite.

Učinkovitost vsake impregnacijske nege se sčasoma zmanjšuje zaradi mehanskih raztezanj obutve pri hoji, kot tudi zaradi vremenskih vplivov. Glede na pogostost nošnje obutve naj bi bilo usnje redno vzdrževano.  Zgornji materiali obutve in usnjeni podplati bi morali biti redno negovani in impregnirani.

Pri redni uporabi obutve usnje sčasoma izgublja maščobo in olja, zato postane trdo, neprožno in obledelo. Nega mu povrne izgubljeno maščobo in olja. To so sestavine naših sredstev za nego obutve v kombinaciji z ustreznim barvilom za potrebno barvno osvežitev. Prav zato svetujemo, da redno uporabljate Collonil sredstva za nego vaše obutve. Za osvežitev barv priporočamo obarvana sredstva za nego.

Čiščenje je odvisno od vrste usnja in stopnje umazanosti. Vedno pred  impregniranjem in nego najprej očistite vašo obutev. Obutev najprej poizkusite suho očistiti, ker jo to pri usnju najlažje. Mokro čiščenje se priporoča za trdovratno umazanijo. Po čiščenju obnovite impregnacijo in nego.

VZDRŽEVANJE OBUTVE

Ne srečujete se samo jeseni in pozimi z dežjem in mokroto. Tudi poleti vas lahko preseneti naliv, temerature pa se spustijo do 15 °C. Zelo neprijetno je lahko, če niste prej impregnirali svoje obutve. Vaši lepi čevlji bodo uničeni, vi pa boste imeli mokre in mrzle noge. Zato zaščitite vašo obutev in jo negujte. Mi vam nudimo nešteto možnosti za vzdrževanje obutve. Skratka, kar koli potrebujete za vašo obutev, boste našli pri Collonilu.

Optimalno zaščito dosežete, če obutev takoj, ko jo kupite impregnirate. Torej še preden jo prvič obujete. S tem nahranite usnje, ki je kot obutev zelo izpostavljeno zunanjim vplivom, ga pa tudi nahranite, mu date sijaj in še kaj.

Vendar pa morate tudi pri vzdrževanju obutve upoštevati nekatere smernice. Vedno morate obutev najprej impregnirati in šele potem negovati. Izjema so sredstva izdelana na podlagi nano tehnologije Nanopro sprej in Nano complete pena v spreju, kjer je prva nega in potem impregnacija.

Čevlji potrebujejo Collonil Carbon pro – in v kratkem spopadu z vodo je to kmalu popolnoma jasno.


ČIŠČENJE, IMPREGNACIJA IN NEGA OBUTVE

Preden se lotite čiščenja obutve si najprej poiščite prostor, kjer boste obutev lahko v miru očistili in jo potem pustili, da se posuši.  

Čiščenje

Najprej iz obutve odstranite umazanijo. Uporabite lahko suho čiščenje s krtačo ali krpo ali pa, za bolj umazano obutev, vlažno čiščenje.

Suho čiščenje – za hrapavo usnje lahko uporabimo krtačko Crepeburste, ki zelo dobro očisti zasušeno blato ali radirki Cleaner in Nubuk box, ki poskrbita za optimalen hrapav efekt. Za gladko usnje pa uporabimo krpo.

Za vlažno čiščenje in odstranjevanje madežev uporabite Carbon complete peno. Pri tem si pomagajte z gobico ali krpo za gladko obutev in s Crepeburste krtačko za hrapavo obutev. Obvezno pustite, da se čevlji po čiščenju posušijo.

Univerzalno čistilo za superge z ekstremno čistilno močjo BOOM za popolno čistočo.

Čiščenje obutve ali torbic pri specialistih Collonil

Lahko pa čiščenje prepustite nam in naročite osvežitev vaše obutve ali torbic pri Collonilu – specialistih za nego usnja in obutve. Posebej smo specializirani za čiščenje, impregnacijo in nego vseh vrst superg, športne obutve, škornjev in druge obutve ter ženskih torbic priznanih blagovnih znamk. Očiščeno obutev ali torbico vrnemo v 2 delovnih dneh.

Naroči čiščenje

Impregnacija in nega

Po čiščenju sledi impregnacija in nega. Impregnacija ščiti pred vdorom vode, nega pa nahrani usnje, mu osveži barvo ter povrne prožnost in mehkobo.

Da bi zaščitili material – naj si bo platno, usnje ali funkcionalni material z membrano Gore-tex – pred umazanijo in vodo, priporočamo visoko učinkovito hidroizolacijo. Uporabite sprej glede na vrsto materiala, lahko pa izberete enega Collonil univerzalnih sprejev, ki so primerni za vse materiale (usnje, tekstil, High-tech materiali). Za to poskrbi CARBONPRO SPREJ.

Pretresite dozo, popršite z razdalje 30 cm, pustite, da se posuši, potem spolirajte ali skrtačite. Redna uporaba ohranja nov videz vaše obutve in oblačil.

Kot absolutni “moram”: Priporočamo vam, da takoj po nakupu impregnirate vaše nove superge z ustreznim sredstvom CARBONPRO SPREJ. S tem takoj zaščitite material pred umazanijo in vodo. Še preden jih nosite prvič, tako da umazanija nima možnosti prodreti in se absorbirati v material. Če pa se vaša obutev kljub temu umaže, bo  čiščenje nato precej lažje.

Osnove nege obutve

Ker je obutev zelo izpostavljena zunanjim vplivom, kot so voda, sneg, sol, sonce, odrgnine, morate poskrbeti za pravilno nego. S tem mu povrnete njegove prvotne lastnosti, kot so prožnost, mehkoba, sijaj in barva. Večina Collonil sprejev ima negovalna sredstva že dodana, lahko pa uporabite tudi kremo.

Glede na material ali vrsto obutve, se odločite, katero kremo boste uporabili.

Kremo uporabite samo za gladko obutev.

Nekaj primerov za nego gladkega usnja:

 • Za obutev iz občutljivega usnja, kot sta napa in anilin uporabite Soft practic kremo, ki je primerna tudi za sintetiko.
 • Če bi radi obenem z nego tudi impregnirali svojo obutev in ji osvežili barve, potem uporabite Waterstop kremo.
 • Če potrebujete kaj za osvežitev barv in nego vaše usnjene konfekcije, galanterije (usnjena jakna, torbica, pas, itd.) in pri z usnjem oblazinjenem pohištvu, potem bo primerna Silicon polish krema.
 • Za res optimalno impregnacijo, pa uporabite Nilfett mast ali Active Leather wax kremo.

Nega hrapavega usnja:

 • Za hrapava usnja lahko uporabite sprej ali peno. Zelo primeren je Nubuk+velours sprej, ki usnje obenem nahrani, zaščiti in mu osveži barvo..

Možnosti je kar veliko. Iz široke ponudbe nege obutve Collonil lahko izberete točno tisto, kar potrebujete.

Za nanos kreme na obutev uporabite krtačko Glanzburste, s katero na koncu obutev spolirate, da se zasveti. Količina kreme potrebna za enkraten nanos naj bo dokaj majhna, saj jo potem namažete po celem čevlju s krtačo.

Na koncu obutev iz gladkega usnja zloščite, da dobi sijaj, hrapavo usnje pa skrtačite, da dobi hrapav efekt.

Ta osnovna nega mora biti obnovljena v rednih intervalih glede na izpostavljenost obutve in vreme.

Več nasvetov o čiščenju, zaščiti in negi vaše obutve najdete v naših ABC NASVETIH O NEGI ali na naši Facebook strani.


PRAVA NEGA ZA VSAK MATERIAL

Kaj je usnje ?

Usnje je koža živali (govedo, ovce, koze itd),katere struktura je ohranjena s postopkom strojenja. Je eden najstarejših materialov za izdelovanje oblačil in obutve. Usnje ima edinstvene lastnosti. Je zračen, prepusten za vodne hlape, ohranja vlažnost in je natezno močen, elastičen ter prožen. Kar pomeni, da se bo tekom dneva optimalno prilagodil spreminjajoči se obliki stopala in se bo v svojo prvotno obliko povrnil šele, ko bo suh.

Površina usnja je lahko obdelana na različne načine in oblikovana po domišljiji vsakega oblikovalca. Zato bomo tu navedli samo najbolj glavne vrste usnja in materialov:

 • Gladko usnje
 • Hrapavo usnje
 • Lak usnje
 • Maščeno usnje
 • Tekstil
 • Sintetika in modno usnje
 • High-tex materiali.

Glavni cilj vsakega sredstva za nego usnja je ohraniti njegove tipične lastnosti in njegov originalen izgled. Zaradi posebnih lastnosti, zlasti če upoštevamo tudi modne smernice, imajo usnje in drugi materiali posebne potrebe, da bi lahko ohranili njihove funkcije.

Zaradi zunanjih vplivov se usnju zmanjša vsebnost masti in olj, kar pa nujno potrebuje za ohranitev svojih lastnosti. Za prožnost in odpornost usnja je pomembno, da vzdržujemo njegovo koncentracijo masti in olj.


STROJENJE USNJA

Collonil uporablja samo rastlinsko strojeno usnje za izdelavo  vložkov za obutev (Luxor, Premium soft, Madame itd).

Strojenje je predelava surove živalske kože s strojili v usnje. Pri tem se strojila kemično vežejo z beljakovinasto sestavo kože, zaradi česar se le ta spremeni v usnje.

V principu ločimo med dvema oblikama strojenja >

RASTLINSKO ali VEGETABILNO STROJENJE

Pri tem postopku strojenja se kot strojilo uporablja naravni teninski ekstrakt. Tanini so kompleksne organske spojine rastlinskega izvora, pridobljeni večinoma iz korenin, lubja, listov in plodov, ki ob strojenju usnje obarvajo v rumenkasto in rdečkasto rjavih tonih.

Tako strojeno usnje je rjavo obarvano, mehko na otip, polne strukture in primerno za krašenje z različnimi pečati. Prav zato je večina vtisnjenih ali vrezanih dekoracij narejena na rastlinsko strojenem usnju.

 

MINERALNO STROJENJE

Najstarejše mineralno strojilo je beli galun (aluminijeve soli). Tako obdelano kožo ne uvrščajo med » pravo » usnje. Galunsko strojeno usnje je občutljivo na vodo, ker povzroča izpiranje aluminijevih soli,  zaradi česar se spreminja struktura in izgublja svoje značilnosti, postaja trda, roževinasta, podobna nestrojeni koži.

Tako obdelana koža je bele barve, mehka na otip, žametnega videza in izredno trpežna. Predvsem zaradi trpežnosti in prožnosti so jo do vse do pred kratkim uporabljali za vse pregibne in povezovalne dele: vezice, pasove in trakove pri pregibnih delih najrazličnejših stvari od knjig do vozov in podobno.


VRSTE USNJA

GLADKO USNJE

Gladko usnje je eden od najbolj pogosto uporabljenih. Tako usnje je prekrito z zaščitno gladko površino, kar naredi izjemno robusten material.

Je obdelano po zrnati strani (zunanja stran kože). Njegov izgled je lahko gladek, zrnat ali strukturiran ter svetleč ali mat.

(CARBON PRO SPRAY, CARBON COMPLETE PENA, WATERSTOP SPRAY, WATERSTOP KREMA, KRTAČA ZA POLIRANJE)

FINO GLADKO USNJE KOT JE NAPA IN ANILIN

Fino gladko usnje je mehek in izredno udoben material. Glede na dejstvo, da ta material nima zaščitnega sloja,  pore ostanejo odprte in omogočajo vodi in žal tudi umazaniji, da se takoj absorbira v material.

(SPECIAL WAX POLISH SPRAY, CARBON PRO SPRAY, CARBON COMPLETE PENA, SOFT PRACTIC KREMA, NUBUK BOX, KRTAČA ZA POLIRANJE)

HRAPAVO USNJE

Hrapavo usnje ima značilno žametno površino. Če si ga pobliže ogledamo, lahko razločimo posamezna vlakna.

Je brušeno usnje.

– NUBUK  Je brušeno usnje po zrnati strani (zunanja stran kože). Ima fina, žametna in kratka vlakna.

– VELUR  Je brušeno usnje po notranji strani kože. Ima razločna, mehka in odporna vlakna.

(NUBUK+VELOURS SPRAY, NUBUK+TEXTILE TEKOČINA, CARBON PRO SPRAY, CARBON COMPLETE PENACREPEBURSTECLEAN BOX)


LAK USNJE

Lak usnje je obdelano z lak oljem ali folijskim premazom. Tako obdelano usnje je popolnoma neprepustno za vodo in umazanijo po eni strani, ampak tudi za večino izdelkov za nego.

Je usnje ali sintetični material s posebnim lak izgledom. Tako usnje je lahko gladko, vtiskano, nagubano ali okrašeno z metalnimi delci. Za ohranjanje elastičnosti lak usnja so potrebna posebna negovalna sredstva.

(LACK MOUSSE PENA, CARBON PRO SPRAY)

MAŠČENO USNJE IN MAŠČENI NUBUK

Maščeno usnje ima zelo značilno površino. Če nežno popraskate površino z nohti, povzročite premik voska, ki ima za posledico jasno vidno črto.

Sta usnja obdelana po zrnati strani z visoko koncentracijo masti in voskov. Imata poseben maščen izgled.

(ACTIVE BIWAX SPRAY, RUSTICAL SPRAY, NUBUK BOXCARBON PRO SPRAY, CARBON COMPLETE PENA)

TEKSTIL

Tekstilna obutev je priljubljena izbira v poletnem času. Izdelana iz različnih tekstilnih materialov in pletenin kot je svila, saten in bombaž.

(NUBUK+TEXTILE TEKOČINA, CARBON PRO SPRAY, CARBON COMPLETE PENA, NANOPRO SPRAY, CLEAN BOX)


SINTETIKA IN MODNO USNJE

Težko je razločiti med sintetičnim in pravim gladkim usnjem. Zato bodite pri nakupu obutve pozorni na simbole označevanja in specifikacijo. Kako prepoznati pravo usnje od umetnega ? Poiščite mesto obutve, kjer se vidi rez materiala. Če na robu materiala ne morete razločiti vlaken, potem je velika verjetnost, da je usnje umetno.

– Sintetika je umetno izdelan material najrazličnejših izgledov kot je gladko usnje, usnje plazilcev, elastični materiali (Stretch, Napa) itd.

– Modno usnje označuje kreativno izdelano usnje, na primer iz kombinacij različnih materialov, metalnih dodatkov, elastik itd.

(VARIO SPRAY, CARBON PRO SPRAY, CARBON COMPLETE PENA, NUBUK BOX)

HIGH-TEX MATERIALI

High-Tex material je zračna, vlago odbijajoča funkcionalna membrana v notranjosti čevlja. High-Tex materiale lahko enostavno identificiramo na podlagi oznak: to so majhne nalepke blagovne znamke na zunanji strani čevlja, ki pravijo, Gore Tex ali Sympatex ali podobno.

Tex membrana je lahko vdelana v praktično vse materiale med zgornjim delom in podlogo. Je neprepustna za veter in vodo, obenem pa zračna. Dobro poznana tex materiala sta Gore-tex in Sympatex. Zgornji del materiala je brez zaščite zelo izpostavljen vremenskim vplivom. Da bi ga dolgotrajno in učinkovito zaščitili ter obenem ohranili funkcijo tex membrane, potrebuje ta material posebno nego.

(CARBON PRO SPRAY, CARBON COMPLETE PENA, CREPEBURSTE, CLEAN BOX, WATERSTOP SPRAY, WATERSTOP KREMA)

Gore-Tex ®

Gore-Tex® je kot Vibram®: vemo, da je dobro za hojo po gorah, a ne vemo, zakaj. Posebna membrana je pri obutvi za aktivnosti na prostem nepogrešljiva. Material je popolnoma vodotesen, zato vlaga od zunaj ne more priti v notranjost obutve. Hkrati omogoča, da stopala dihajo, saj odvaja odvečno vlago navzven. Vaše noge varuje tudi pred vetrom in mrazom.

In kako deluje? Enako kot naša koža! Gore-tex® je revolucionarna membrana, sestavljena iz več milijonov mikroskopsko majhnih por (20.000-krat manjših od kapljice vode). Ta membrana je zavarovana z zunanjo plastjo in notranjo podlogo. Vse skupaj deluje kot toplotna izolacija.

Gore-Tex® ohranja stopala topla v vseh vremenskih razmerah, tudi na izletih na snegu.

(CARBON PRO SPRAY, CARBON COMPLETE PENA, WATERSTOP SPRAY, WATERSTOP KREMA, CREPEBURSTE, CLEAN BOX)


Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.